Firmele de închirieri auto sprijină terorismul?

masina folosita la un atac

O firmă de închirieri auto din Birmingham, respectiv o sucursală a celor de la „Enterprise Rent a Car” s-a dovedit că a pus la dispoziție mașina atentatului terorist de la Londra, din 22 martie, de pe podul Westminster. Evident că firma de închrieri a închiriat mașina fără să știe că atacatorul, Khalid Masood, 52 de ani, urma să înfăptuiască acest atac mișelesc. Pe cale de consecință, deși în mare parte din atacurile teroriste se folosesc de mașini închiriate obținute de la firme specilizate, este exclusă ipoteza că ar fi nevoie de reguli speciale de monitorizare drastică asupra acestor afaceri.

Probabil că, totuși, un plus de atenție și colaborare din partea lucrătorilor de la firmele de închirieri auto nu ar fi un lucru rău, după cum estima un oficial al poliției engleze care a răspuns unor întrebări în zilele imediat următoare atentatului.

Dacă facem o scurtă incursiune în trecut, vis-a-vis de acest aspect al activitații firmelor de rent a car și legăturile lor involuntare cu atentatele teroriste, observăm ca atentatorii au apelat aproape exclusiv la firmele de închirieri de mașini. Explicația este simplă, în acest fel puteau obține oricând, fără riscuri mari de a fi identificați, mașini care să le servească acțiunilor ucigașe.

Dacă ne uităm puțin în trecutul apropiat, observăm că o firmă de închirieri auto a servit și atacului din Orlando, când Omar Mateen a ucis 49 de oameni și a rănit alți 53 într-un club de noapte. Este exemplul tipic de folosire a unei mașini închiriate pentru teroriștii din SUA.

De cealalată parte a Oceanului, la Paris, atacul de la sala Bataclan din 2015 a fost realizat tot prin intermediul unei firme de inchirieri auto, de aceasta data o societate de rent a car din Belgia.

Rămânând puțin în spectrul acesta, al atentatelot teroriste prin intermediul mașinilor închiriate, să reținem că ultimii ani manifestă o recrudescență serioasă și îngrijorătoare a unui gen aparte al atentatelor teroriste. Respectiv acela când mașina închiriată este folosită ea însăși ca armă de atac. Deci firmele de închirieri auto nu mai pun mașina la dispoziție doar pentru transportul atentatorului, ceea ce este deja o schimbare de tactică a organizațiilor teroriste.

Acțiunea implică și reacțiunea, dar din păcate însă, în Europa se mișcă oarecum mai geu. În schimb, Guvernul SUA a pus deja bazele a câtorva strategii de combatere a terorismului prin „filtrarea” tuturor bomb-makerilor care apelează la mașinile de închiriat. Astfel, unul din aceste planuri este cel destinat operatorilor din agențiile de închirieri auto. Se intenționează ca lucrătorii acestora să fie antrenați în permanență în privința recunoașterii și raportării unor posibile acte de terorism. Firmele de închirieri auto sunt parteneri strategici în acest sens.

Un alt plan inclus în strategia SUA este cel care, mai mult, prevede o oarecare imixtiune în businessul de rent a car, în sensul că parte din agenții guvernamentali sunt direct implicați în colaborarea cu societățile care închiriază mașini. Nu este foarte clar genul implicării, dacă este vorba de ceva asemenea lucrătorilor sub acoperire sau a „turnătorilor”, dar Guvernul SUA are mare încredere în această strategie.

Firmele de închirieri auto au intrat și în Europa sub lupa agențiilor de informații. Deosebirea este că Uniunea Europeană încă nu are structuri de poliție integrată și nici polițiile naționale nu colaborează încă foarte bine pentru supravegherea societăților care prestează servicii de închiriat mașini. Explicația acestor carențe derivă din încă „tinerețea” structurilor reunite de securitate europene. Însă trăim vremuri dinamice și se estimează că, foarte curând, dacă trendul acțiunilor teroriste se va menține prin atacuri prin mijlocirea unor mașini închiriate, societățile de rent a car să fie atrase într-un fel de rețea. O rețea care să facă din lucrătorii ei o resursă primară în lupta cu terorismul internațional.

Societăților de închirieri auto li se deschide așadar o mare ușă înspre viitor și în legătură cu un destin mult mai onorabil și mai umanist. Nu doar acela de a ne folosi de mașinile lor în concedii…